TY - JOUR ID - 105465 TI - The influence of temperature on the functional response and prey consumption of Neoseiulus barkeri (Acari: Phytoseiidae) on Tetranychus urticae (Acari: Tetranychidae) JO - نامه انجمن حشره شناسی ایران JA - JESI LA - fa SN - 0259-9996 AU - Faraji, F. AU - Fathipour, Y. AU - Jafari, S. AD - Y1 - 2012 PY - 2012 VL - 31 IS - 2 SP - 39 EP - 52 KW - دماهای ثابت KW - واکنش تابعی KW - مصرف طعمه KW - ‌ Neoseiulus barkeri KW - Tetranychus urticae DO - N2 - رفتار کاوشگری دشمنان طبیعی به شدت تحت تأثیر دما قرار می‌گیرد. تأثیر دماهای مختلف بر واکنش تابعی و میزان شکارگری افراد ماده‌ی کنه‌ی شکارگر Neoseiulus barkeri Hughes ‌با تغذیه از مراحل نمفی کنه‌یTetranychus urticae Koch ارزیابی شد. آزمایش واکنش تابعی برای افراد ماده‌ی بالغ کنه‌ی شکارگر در چهار دمای ثابت 20،‌ 25، 30 ‌و 1‌ ± ‌35 درجه‌ی سلسیوس و با استفاده از شش تراکم طعمه 2، 4، 8، 16، 32 و 64 ‌فرد طی 24 ساعت انجام شد. همچنین اثر هفت دمای ثابت 15، 20، 25، 27، 30، 35 و 1 ± ‌37 درجه‌ی سلسیوس با 5 ± ‌65 درصد رطوبت نسبی و دوره‌ی نوری 12 ساعت تاریکی و 12 ساعت روشنایی بر میزان تغذیه‌ی مراحل مختلف رشدی کنه‌ی شکارگر N. barkeri ‌از مراحل نمفی کنه‌ی تارتن دولکه‌ای بررسی شد. نوع واکنش تابعی افراد ماده‌ی بالغ با استفاده از رگرسیون لجستیک در تمام دماهای مورد آزمایش نوع دوم تعیین شد. مقادیر قدرت جستجو (a) و زمان دستیابی (Th) با استفاده از نوع دوم مدل Rogers تعیین شد. مقدار قدرت جستجو با افزایش دما از 20 درجه‌ی سلسیوس ( h-10364/0) تا 30 درجه‌ی سلسیوس، ‌افزایش یافت و در دمای اخیر به بالاترین مقدار خود رسید (h-1 0731/0)،‌ سپس در 35 درجه‌ی سلسیوس ( h-10646/0) ‌کاهش یافت. زمان دست‌یابی با افزایش دما از 20 تا 35 درجه‌ی سلسیوس کاهش یافت و کم‌ترین مقدار آن در دمای 35 درجه‌ی سلسیوس مشاهده شد (5548/0 ساعت). اثر دما بر میزان مصرف طعمه‌ی افراد ماده‌ی بالغ معنی‌دار بود. کم‌ترین و بیش‌ترین میزان مصرف روزانه‌ی طعمه توسط مراحل مختلف رشدی کنه‌ی N. barkeri ‌به‌ترتیب در دماهای 15 و 35 درجه‌ی سلسیوس مشاهده شد. پایین‌ترین و بالاترین میزان کل مصرف طعمه توسط تمام مراحل رشدی کنه‌ی شکارگر برابر 79/8 و 61/14 طعمه بود که به‌ترتیب در دماهای‌ 15 و20 درجه‌ی سلسیوس مشاهده شد. در طول دوره‌ی تخم‌ریزی با افزایش دما از 15 تا 30 درجه‌ی سلسیوس، میزان مصرف طعمه از 43/160 تا 71/286 طعمه افزایش یافت، سپس با کاهش در 37 درجه‌ی سلسیوس به 57/191 طعمه رسید. نتیجه‌ی نهایی این پژوهش، آشکارسازی تأثیر قابل توجه دما بر قدرت جستجو و میزان شکارگریN. barkeri می‌باشد. UR - https://jesi.areeo.ac.ir/article_105465.html L1 - https://jesi.areeo.ac.ir/article_105465_755bb9f40eab2ab89d24d6a84c8d7b62.pdf ER -