@article { author = {Taheri, M. S. and Farzaneh, A. and Abazarian, B.}, title = {Investigation on the efficency of methyl bromide gas on Spectrobates ceratoniae Zell. in store}, journal = {Journal of Entomological Society of Iran}, volume = {11}, number = {1,2}, pages = {1-9}, year = {1992}, publisher = {Entomological Society of Iran}, issn = {0259-9996}, eissn = {2783-3968}, doi = {}, abstract = {Spectrobates ceratonia Zell is known for the moment in Iran, as an agent facilitating the various micro-organism penetration inside the fruits.To prevent the introduction of larvae into the fruits and to keep them safe, we carried out some trials to evaluate Methyl-bromide at 35, 40 and 50 g/m3.The pretested fruits have had the following aspect: 27.08% without any larvae. 28.13% with larvae settled between sepales and the fruit-neck. Three months after fumigation, the results have been as following: 1- In control, all the fruits with larvae in any position inside them, were seriously injured.- 2-There have been no significant difference among the various dosage of Methyl bromide, but the fruits treated with 50 g/m3 had shown some necrosis on the skin.3- Mean percentages of injured fruits treated with 35 and 40 g/m3 had been 20.96% and 21.43% respectively, indicating that only the fruits with larvae among the seeds were eliminated. In all the experiments the temperature of the fumigation chamber has been maintained between 20 - 26 C and the fruits were exposed to gas two hours.    }, keywords = {Methyl bromide gas,Spectrobates Ceratonia,store}, title_fa = {تاثیر گاز متیل بروماید بر کرم گلوگاه انار (Spectrobates ceratoniae Zell. ( Lep. Pyralidae در انبار}, abstract_fa = {مهمترین عامل فساد انار در انبار میکروارگانیسمهایی هستند که از راه سوراخ ایجاد شده توسط کرم گلوگاه انار از قسمت گل وارد میوه می‌شوند.شوند حذف کرم گلوگاه انار در مراحل مختلف رشدی و قبل از نفوذ به داخل میوه انار ( Spectrobates ceratoniae) موجب گردید تا تأثیر سه دز ۳۵، ۴۰ و ۵۰ گرم در متر مکعب گاز متیل بروماید پس از ۲ ساعت گازدهی در حرارت ۲۰ تا ۲۶ درجه سانتی گراد بر روی آفت مزبور مورد رسیدگی قرار گیرد. قبل از گازدهی در بررسی و آمار‌برداری اولیه میوه‌های انار مشخص گردید، 08/27 درصد آنها فاقد لارو، 28/13 درصد لارو بین کاسبرگ تا گلوگاه، 97/23 درصد لارو بین گلو و دانه ها و در 83/20 درصد میوه ها لاروها وارد دانه شده بودند، پس از گازدهی و گذراندن دوره سه ماهه انبارداری در مقایسه با شاهد نتایجی به شرح زیر عاید گردید:الف - در شاهد کلیه انارهای آلوده به لارو به شدت آسیب دیده و فاسد شده بودند. ب - بین دزهای کاربردی گاز متیل بروماید از نظر تأثیر بر کرم گلوگاه اختلاف چشمگیری مشاهده نشد. تنها در پوست 11-16 درصد میوه های انار گاز داده شده با در ۵۰ گرم در متر مکعب سوختگی دیده شد.ج - میانگین انارهای فاسد شده پس از خاتمه دوره انبارداری که قبلاً با ۳۵ و ۴۰ گرم در متر مکعب گازدهی شده بودند، به ترتیب 96/20 و 43/21 درصد بود.  }, keywords_fa = {}, url = {https://jesi.areeo.ac.ir/article_109559.html}, eprint = {https://jesi.areeo.ac.ir/article_109559_301c280c0fac3eae7ac730033befddcb.pdf} }