@article { author = {Safarnia, M. and Naseri, B. and Rafiee Dastjerdi, H. and Fathi, S. A. A.}, title = {Nutritional indices and digestive proteolytic and amylolytic activities of Trogoderma granarium (Coleoptera: Dermestidae) on seed of different cereals}, journal = {Journal of Entomological Society of Iran}, volume = {41}, number = {3}, pages = {249-262}, year = {2021}, publisher = {Entomological Society of Iran}, issn = {0259-9996}, eissn = {2783-3968}, doi = {10.22117/jesi.2021.355832.1427}, abstract = {The khapra beetle, Trogoderma granarium (Everts), 1898 is one of the damaging pests of different stored cereal grains in Iran. In this research, effect of four cereal grain species including wheat (varieties N-91-9 and Aftab), barley (varieties Dasht and Oxin), maize (varieties AR and 704), and rice (varieties Hashemi and Fajr) was studied on nutritional indices and digestive proteolytic and amylolytic activities of T. granarium fifth instar at 33±1˚C, relative humidity of 65±5% and a photoperiod of 14: 10 (L: D) h. The results showed that the highest food consumption by larvae was observed on wheat N-91-9 and the lowest value was seen on maize 704 and rice Fajr. The relative growth rate was the highest on wheat N-91-9 and barley Dasht. The highest proteolytic activity was in larvae fed on wheat Aftab, barley Dasht and rice Hashemi, and the lowest activity was in those fed on rice Fajr. The amylolytic activity of larvae fed on varieties Dasht, N-91-9, Hashemi and AR was significantly higher than those fed with other tested cereals. The results of this study indicated that barley Dasht and both wheat varieties tested were relatively more favorable than other examined cereals for feeding of T. granarium larvae.}, keywords = {khapra beetle,nutritional indices,Digestive enzymes,Cereals}, title_fa = {شاخص‌های تغذیه‌ای و فعالیت آنزیم‌های گوارشی پروتئاز و آمیلاز Trogoderma granarium (Coleoptera: Dermestidae) روی بذر غلات}, abstract_fa = {لمبه‌ی گندمTrogoderma granarium (Everts), 1898 یکی از آفات انباری خسارت‌زا روی بذر غلات مختلف در ایران می‌باشد. در این پژوهش، تأثیر بذر چهار گونه از غلات شامل گندم (ارقام 9-91-N و آفتاب)، جو (ارقام دشت و اُکسین)، ذرت (ارقام AR و 704) و برنج (ارقام هاشمی و فجر) روی شاخص‌های تغذیه‌ای و فعالیت آنزیم‌های گوارشی پروتئاز و آمیلاز لاروهای سن پنجم لمبه‌ی گندم در دمای 1±33 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±65 درصد و دوره‌ی نوری 14 ساعت روشنایی و 10 ساعت تاریکی بررسی شد. نتایج نشان داد که لاروهای پرورش یافته روی گندم N-91-9 بیشترین و روی ذرت 704 و برنج فجر کمترین وزن غذای خورده شده را در مقایسه با سایر رقم‌ها داشتند. همچنین بیشترین مقدار نرخ رشد نسبی حشره روی گندم N-91-9 و جو دشت به دست آمد. بیشترین فعالیت پروتئولیتیک کل در لاروهایی بود که از گندم آفتاب، جو دشت و برنج هاشمی و کمترین فعالیت آنزیمی در لاروهایی بود که از برنج رقم فجر تغذیه کرده بودند. فعالیت آمیلولیتیک گوارشی در لارو‌های پرورش یافته روی جو دشت، گندم N-91-9، برنج هاشمی و ذرتAR به طور معنی‌داری بیشتر از لارو‌های تغذیه کرده از سایر غلات مورد آزمایش بود. نتایج حاصل از بررسی حاضر نشان داد که جو دشت و هر دو رقم گندم مورد آزمایش، از مطلوبیت نسبی بیشتری برای تغذیه‌ی لاروهای لمبه‌ی گندم برخوردار بودند.}, keywords_fa = {لمبه‌ گندم,شاخص‌های تغذیه‌ای,آنزیم‌های گوارشی,غلات}, url = {https://jesi.areeo.ac.ir/article_126495.html}, eprint = {https://jesi.areeo.ac.ir/article_126495_8e480ab55a5f2bd800dd3b57db3b5311.pdf} }