ترکیبات ضد یخ و روند تغییرات آن‌ها در شته‌ی مومی کلم، (Brevicoryne brassicae (Hem.: Aphididae

نویسندگان

چکیده

شته‌ی مومی کلم،Brevicoryne brassicae (L.) ، یکی از آفات مهمی است که در طول دوره‌ی زمستان با تغذیه از انواع کلم، به‌ویژه کلم‌های زینتی، جمعیت بالایی را روی این گیاهان تشکیل می‌دهد. لذا به‌منظور شناسایی ترکیبات ضد یخ در شته‌ی مومی کلم و بررسی تغییرات این ترکیبات طی فصول سرد، افراد بالغ به‌صورت ماهانه از مهر 1387 تا اردیبهشت 1388 از روی کلم‌های زینتی جمع‌آوری گردید و میزان قندها و پلی‌ال‌های موجود در بدن، به‌روش کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا (HPLC) تعیین شد. همچنین مقدار گلیکوژن موجود در نمونه‌ها به کمک طیف‌سنجی UV-Vis اندازه‌گیری شد. چهار ترکیب گلوکز، مانیتول، مایواینوزیتول و ترهالوز مورد شناسایی قرار گرفتند که مانیتول، مایواینوزیتول و ترهالوز رابطه‌ی همبستگی معنی‌داری را با میانگین دمای محیط نشان دادند. مجموع غلظت کل این سه ترکیب از کم‌ترین مقدار در مهر ماه
(‌07/3‌ ± ‌90/11 میکرو‌مول بر هر گرم وزن تر حشره) به بیش‌ترین مقدار (‌83/8‌ ± ‌8/55 میکرو‌مول بر هر گرم وزن تر حشره) در سردترین ماه سال یعنی دی ماه افزایش یافت. به‌نظر می‌رسد این سه ترکیب، به‌ویژه مانیتول، نقش مهمی در افزایش تحمل شته‌ی مومی کلم در برابر سرما دارند. میزان گلیکوژن طی ماه‌های مختلف اختلاف معنی‌داری نشان نداد و از 58/0‌ ± ‌8/4 میلی‌گرم بر هر گرم وزن تر حشره در مهر ما‌ه تا 98/0‌ ± ‌3/3 میلی‌گرم بر هر گرم وزن تر حشره در آذر ماه در نوسان بود و رابطه‌ی معنی‌داری بین گلیکوژن و ترکیبات ضد یخ مشاهده نشد.

کلیدواژه‌ها


CAPTCHA Image