تأثیر طعمه‌های مختلف بر فعالیت آنزیم‌های گوارشی سن (Andrallus spinidens (Hem.: Pentatomidae

نویسندگان

1 آزمایشگاه کنترل بیولوژیک آمل، موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، آمل

2 گروه گیاهپزشکی، دانشکده‌ی علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، صندوق پستی 1314-41635

چکیده

واکنش آنزیم‌های گوارشی پوره‌های سن Andrallus spinidens Fabricius تغذیه‌شده با طعمه‌های مختلف شامل لاروهای کرم ساقه‌خوار نواری برنج، Chilo suppressalis Walker، شب‌پره‌ی موم‌خوار، Galleria melonella (L.)، شب‌پره‌ی هندی،
Plodia interpunctella (Hübner)، و بید آرد، Ephestia kuehniella Zeller، برای یافتن مناسب‌ترین طعمه جهت پرورش انبوه این سن بررسی شد. پوره‌ها از سن دوم تا 24 ساعت پس از ظهور پوره‌های سن پنجم روی طعمه‌های مختلف تغذیه شدند. بیش‌ترین وزن پوره‌ها در پوره‌های تغذیه‌شده با کرم ساقه‌خوار نواری برنج و شب‌پره‌ی موم‌خوار به‌دست آمد. همچنین، مشخص شد که بیش‌ترین مقدار پروتئین کل در پوره‌های تغذیه‌شده با شب‌پره‌ی موم‌خوار وجود دارد. فعالیت کربوهیدرازهایی مثل آلفا-آمیلاز، آلفا- و بتا-گلوکوزیداز در پوره‌های تغذیه‌شده با کرم ساقه‌خوار نواری برنج و بید آرد بیش‌تر از بقیه بود. بیش‌ترین فعالیت تری‌آسیل‌گلیسرول‌لیپاز در پوره‌های تغذیه‌شده با شب‌پره‌ی موم‌خوار مشاهده شد که در ژل الکتروفورز نیز نواحی بسیار مشخصی در مقایسه با سایر پوره‌ها را نشان می‌داد. فعالیت پروتئازی کل در دو اسیدیته‌ی مختلف نشان‌دهنده‌ی بیش‌ترین فعالیت در پوره‌های تغذیه‌شده با شب‌پره‌ی موم‌خوار برای اسیدیته‌ی 8 و بید آرد برای اسیدیته‌ی 6 بود. بیش‌ترین فعالیت سرین پروتئینازها، سیستئین پروتئینازها و دو اگزوپپتیداز در پوره‌های تغذیه‌شده با شب‌پره‌ی موم‌خوار و بید آرد مشاهده شد. ارتباط بین فعالیت آنزیم‌های گوارشی سن A. spinidens و ترکیب غذایی طعمه‌ها می‌تواند نشان‌دهنده‌ی طبیعت سازگار پروفایل آنزیمی باشد. این نتایج می‌تواند در یافتن طعمه‌های مناسب جهت کنترل موفق آفات و تولید انبوه عوامل کنترل بیولوژیک مناسب باشد.

کلیدواژه‌ها


CAPTCHA Image