مقایسه میزان آلودگی 22 رقم زیتون به مگس میوه زیتون، Bactrocera oleae (Dip.: Tephritidae)، در ایستگاه تحقیقات زیتون طارم استان زنجان

نویسندگان

1 بخش تحقیقات گیاه‌پزشکی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی زنجان، زنجان.

2 بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی زنجان، زنجان.

3 بخش تحقیقات حشره‌شناسی کشاورزی، موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور، تهران.

چکیده

مگس میوه زیتون، Bactrocera oleae (Rossi)، از آفات مهم زیتون می‌باشد که از سال 1382 به کشور وارد شده است و هم‌اکنون حسب شرایط آب‌وهوایی، به محصول زیتون خسارت قابل توجهی وارد می‌نماید. در این تحقیق، در سال‌های 1384‌، 1386 و 1388 تعداد 22 رقم از ارقام خارجی و ژنوتیپ‌های بومی از نظر آلودگی به آفت مورد مقایسه قرار گرفتند. برای سنجش میزان آلودگی ارقام از ابتدای سخت شدن هسته میوه زیتون تا زمان برداشت، از میوه‌های ارقام مورد بررسی در سه تکرار به تعداد 20 تا 50 میوه و در سه تا هفت نوبت به‌طور تصادفی نمونه‌برداری و در آزمایشگاه نسبت به تعیین آلودگی آن‌ها به لارو، شفیره و دالان تغذیه لارو آفت اقدام شد. مجموعاً 150-60 میوه از سه تکرار، در آزمایشگاه با استرئومیکروسکوپ بررسی شد. با استفاده از فرمول Sqrt (x + 0.5) تبدیل داده انجام گرفت و در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی توسط نرم افزار SAS 9.0 آنالیز شد. نتایج حاصل نشان داد که از بین چهار رقم توصیه‌شده برای شهرستان طارم، رقم "Arbequina" از وضعیت مناسبتری برخوردار بود ولی سه رقم دیگر شامل "Konservolia"، "Zard" و "Koroneiki" به‌ترتیب با میزان متوسط 62/11، ‌74/13‌ و 56/7 درصد آلودگی در سال 1384؛ 23/3، 01/1 و 49/1 درصد آلودگی در سال 1386؛ و 03/10، 75/34 و 10/15‌ درصد آلودگی‌ در سال 1388 جزو ارقام حساس طبقه‌بندی شدند. همچنین، ارقام "Lechin de sevilla" و "Manzanilla cacereña" جزو ارقام نسبتاً مقاوم بودند.

کلیدواژه‌ها


Ahmadi, M., Mirkhalilzadeh Ershadi, S. R. & Salehi, B. (2014) An investigation on population density of olive fruit fly, Bactrocera oleae on olive dominant cultivars in Gilan province. 3rd Integrated Pest Management Conference (IPMC), pp. 200-204. [In Persian with English summary].
Anonymous (2000) World catalogue of olive varieties. International olive oil council. Available from: http://www. Oliveoilsouce.Com/alternate_bearing_olive.Html (accessed June 2014).
Burrack, H. J. & Zalom, F. G. (2008) Olive fruit fly (Dip.: Tephritidae) ovipositional preference and larval performance in several commercially important olive varieties in California. Journal of Economic Entomology 101, 750-758.
Ghadiri, J., Ghajarieh, H., Keyhanian, A. A., Taghaddosi, M. V. & Amiri, R. (2013) Investigating biological characteristics of olive fruit fly, Bactrocera oleae (Dip.: Tephritidae) in Tarom - Zanjan province. Plant Protection (Scientific Journal of Agriculture) 36(2), 69-78. [In Persian with English summary].
Gumusay, B., Ozilbey, U., Ertem, G. & Oktar, A. (1990) Studies on the susceptibility of some important table and oil olive cultivars of Aegean region to olive fly (Dacus olea Gemel.) in Turkey. Acta Horticulturae 286, 359-362.
Iannotta, N., Noce ,M. E., Ripa, V., Scalerico, E. & Vizzarri, V. (2007) Assessment of susceptibility of olive cultivars to the Bactrocera oleae (Gmelin, 1790) and Camarosporium dalmaticum (Thüm.) Zachos & Tzav.-Klon. attacks in Calabria (Southern Italy). Journal of Environmental Science and Health, Part B 42, 789-793.
Iannotta, N., Perri, L., Tocci, C. & Zaffina, F. (1999) The behavior of different olive cultivars following attacks by Bactrocera olea (Gmel.). Acta Horticulturae 474, 545-548.
Jafari, Y. & Rezaee, V. (2004) First report of occurrence of olive fly in Iran. Newsletter of Entomological Society of Iran, Year 6, Number 22, p. 1. [In Persian].
Katsoyannos, P. (1992) Olive pests and their control in the Near East. FAO Plant Production and Protection Paper, No. 115, 178 pp.
Keyhanian, A. A., Taghaddosi, M. V., Ghannadamooz, S., Eslamizadeh, R., Koliaee, R. & Mozhdehi, M. (2008) Field biological characteristics of olive fruit fly, Bactrocera olea (Gmel) (Dip.: Tephritidae) in Gilan, Zanjan, Ghazvin and Khozestan provinces. p. 368 in Manzari, S. (Ed.) Proceedings of 18th Iranian Plant Protection Congress, Vol. I, Pests. 501 pp. Asna Advertising Group.
Mohammadzadeh, S., Goldansaz, S. H., Keyhanian, A. A. & Ashori, A. (2006) Preliminary investigation of olive fruit fly, Bactrocera oleae in Tarom region. p. 265 in Manzari, S. (Ed.) Proceeeding of 17th Iranian Plant Protection Congress, Vol. I, Pests. 418 pp. Agricultural Education Press.
Nardi, F., Carapelli, A., Dallai, R., Roderick, G. K. & Frati, F. (2005) Population structure and colonization history of olive fruit fly, Bactrocera olea (Diptera, Tephritidae). Molecular Ecology 14, 2729-38.
Navrozidis, E., Zartaloudis, Z., Thomidis, D., Karagiannidis, N., Roubos, K. & Michailides, Z. (2007) Effect of soil plowing and fertilization on the susceptibility of four olive cultivars to the insect Bactrocera olea and fungi Sphaeropsis dalmatica and Spilocaea oleagina. Phytoparasitica 35, 429-432.
Neuenschwander, P. & Michelakis, P. (1978) The infestation of Dacus olea (Gmel.) (Diptera, Tephritidae) at harvest time and its influence on yield and quality of olive oil in Crete. Journal of Applied Entomology 86, 420-433.
Neuenschwander, P. & Michelakis, P. (1981) Olive fruit drop caused by Dacus olea (Gmel.) (Diptera, Tephritidae). Journal of Applied Entomology 91, 193-205.
Neuenschwander, P. Michelakis, S. Holloway, P. & Berchtold, W. (1985) Factors affecting the susceptibility of different olive varieties to attack by Dacus oleae (Gmel.) (Dip., Tephritidae). Zeitschrift für Angewandte Entomologie 100, 174-188.
Nouri, H. (2011) Comparison between current insecticides for bait spray against olive fruit fly, Bactrocera oleae (Dip.: Tephritidae). Applied Entomology and Phytopathology 79(1), 39-52. [In Persian with English summary].
Parlati, M. V., Petruccioli, G. & Pandolfi, S. (1990) Effects of the Dacus infestation on the oil quality. Acta Horticulturae. 286, 387-390.
Rizzo, R. & Caleca, V. (2006) Resistance to the attack of Bactrocera olea (Gemlin) of some Sicilian olive cultivars. Olivebioteq 2, 35-420.
Scarpati, M. L., Scalzo, R. L., Vita, G. & Gambacorta, A. (1996) Chemiotropic behavior of female olive fly Bactrocera olea (Gemlin) on Olea europaea L. Journal of Chemical Ecology 22(5), 1027-1037.
Shahbazi, R., Salehi, L. & Jafari Khajiri, Y. (2010) Comparison of biological aspects of olive fly, Bactrocera oleae (Dip.: Tephritidae), on olive varieties under laboratory conditions. Journal of Entomological Society of Iran 29(2), 11-30. [In Persian with English summary].
Soroush, M. J., Kamali, K., Ostovan, H., Shojaei, M. & Fathipour, Y. (2011) Comparison of different traps attractiveness for olive fruit fly, Bactrocera oleae (Dip.: Tephritidae). Applied Entomology and Phytopathology 78(1), 39-52. [In Persian with English summary].
Taghaddosi, M. V., Ghannadamooz, S., Zarnegar, A. & Mostafavi, K. (2010) Field infection comparison of six olive cultivars against olive fruit fly, Bactrocera oleae Rossi (Dip.: Tephritidae). Modern Technologies in Agriculture 4(2), 17-30. [In Persian with English summary]
Taghaddosi, M. V., Kolyaee, R. & Kakhki, S. H. (2013) An investigation on optimal height and direction of yellow sticky traps baited with sex pheromone for capturing the olive fruit fly, Bactrocera oleae (Dip.: Tephritidae). Journal of Entomological Society of Iran 33(1), 13-21. [In Persian with English summary].
Zeinanloo, A. A. (2011) Investigation of olive cultivars adaptation in different regions. Final report, Number 4-100-04-83054.Iranian Research Institute of Seed and Plant Improvement. 214 pp. [In Persian with English summary].
 
CAPTCHA Image