Document Type : Paper, English
Authors
1 Department of Plant Protection, College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
2 Department of Agronomy and Plant Breeding, College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
Abstract
Graphical Abstract
Keywords
Main Subjects
Article Title [Persian]
Authors [Persian]
سوسک چهار نقطه ای حبوبات Callosobruchus maculatus (F.) (Col.:Chrysomelidae) یکی از آفات مهم حبوبات در جهان میباشد که روی کمیت و کیفیت محصول اثر میگذارد. بشر به صورت سنتی از آفت کشهای شیمیایی برای کنترل آفات استفاده میکرده است که هم برای سلامتی انسان و هم برای محیط زیست سمی میباشند. یک روش دیگر مدیریت پایدار آفات استفاده از اسانس گیاهان میباشد. هدف این مطالعه این است که خصوصیات شیمیایی و سمیت تنفسی اسانس اسطوخودوس (Lavandula angustifolia) و نعناع دشتی (Mentha spicata) را روی مرگ و میر و پارامترهای بیولوژیکی سوسک چهارنقطه ای حبوبات بررسی کند. استفاده از آنالیز GC-MS نشان داد که ترکیبات اصلی اسانس نعناع دشتی کارون (42 / 76%)، منتول (29/ 3%)، ایوکالیپتول (27 / 3%)، و دی-لیمونین (12 /3%) بودند در صورتیکه ترکیبات اصلی اسانس اسطوخودوس لینالول (01/ 38%)، لینالیل استات (27/ 21%)، ایوکالیپتول (6/ 9%)، کامفور (07/ 8%) و لاواندولول (11/ 5%) بودند. سمیت کشنده 50 درصد (lC50) اسانس اسطوخودوس برعلیه نرها برابر با 27/ 5 و برعلیه ماده ها برابر با 12/ 10 میکرولیتر بر لیترهوا بود در حالیکه سمت کشنده 50 درصد اسانس نعناع دشتی روی نرها برابر با 45 / 9 و روی ماده ها برابر با 36 / 17 میکرولیتر بر لیتر هوا بود. همچنین سمیت دو اسانس روی پارامترهای بیولوژیکی حشرات وقتیکه در معرض دز کشنده 30 درصد (LC30) قرار گرفتند بررسی شدند. نتایج نشان داد که دز کشنده 30 درصد باعث کاهش تخمگذاری، طولانی کردن دوره لاروی، کاهش میزان تفریخ تخم ها، و کاهش طول عمر هر دو جنس نر و ماده شدند. بنابراین برمبنای داده های بدست آمده بخصوص اسانس اسطوخودوس بعنوان یک گزینه برای مدیریت سوسک چهار نقطه ای حبوبات در برنامه های مدیریت انبوهی آفات امیدبخش میباشد.
Keywords [Persian]
Send comment about this article