بررسی تأثیر سه رژیم غذایی مصنوعی روی خصوصیات بیولوژیک کرم گلوگاه انار، ( Ectomyelois ceratoniae (Lep.: Pyralidae

نویسنده

چکیده

کرم گلوگاه انار، Ectomyelois ceratoniae Zell. (Lep.: Pyralidae)، مهمترین آفت انار در ایران است. دوره‌ی نشو و نمای این آفت روی سه ترکیب غذایی مصنوعی، نیمه مصنوعی و طبیعی (میوه‌ی انار)، در شرایط دمایی °C1 ± 27، رطوبت نسبی %5 ± 75 و دوره‌ی نوری 8 :16 (تاریکی: روشنایی) ساعت، در طی سال‌های 1380 و1381 مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. ترکیبات غذایی مورد تحقیق، شامل: 1- کنجاله‌ی سویا 30 گرم، روغن سویا 5 میلی‌لیتر، مخمر 3 گرم ، فرمالین 1 میلی‌لیتر، ملاس چغندرقند 20 میلی‌لیتر، آنتی‌اکسیدانت غذایی 1 گرم، پودر دانه و پوست انار (خشک شده در Oven) 20 گرم و 50 میلی‌لیتر آب، 2- کنجاله‌ی سویا 30 گرم، روغن سویا 5 میلی‌لیتر، مخمر 3 گرم، فرمالین 1 میلی‌لیتر، ملاس چغندرقند 20 میلی‌لیتر، نمک طعام 1 گرم، سولفات آهن 5/2 گرم، سبوس برنج 10 گرم، جوانه‌ی‌گندم 10 گرم، آنتی‌اکسیدانت غذایی 1 گرم و50 میلی‌لیتر آب، 3- کنجاله‌ی سویا 30 گرم، روغن سویا 5 میلی‌لیتر، مخمر 3 گرم ، فرمالین 1 میلی‌لیتر، ملاس چغندرقند 20 میلی‌لیتر، آنتی‌اکسیدانت غذایی 1 گرم، پودر دانه و پوست انار (خشک شده در Freezer) 20 گرم و 50 میلی‌لیتر آب و 4- غذای طبیعی کرم گلوگاه انار (پوست و دانه‌ی‌میوه‌ی انار) (تیمار شاهد) بودند. بر اساس نتایج بدست آمده، کوتاه‌ترین دوره‌ی رشدی لارو، شفیره و حشره‌ی بالغ مربوط به ترکیب غذایی شماره‌ی1، طولانی‌ترین این دوره‌ها مربوط به ترکیب غذایی شماره‌ی 2، کوتاه‌ترین و طولانی‌ترین طول عمر حشرات نر و ماده به ترتیب مربوط به ترکیبات غذایی شماره‌ی 2 و 1، و کمترین و بیشترین میزان نسبت جنسی به ترتیب مربوط به ترکیبات غذایی شماره‌ی 1 و 2 بود. لاروهای کرم گلوگاه انار برای پنج نسل روی ترکیب غذایی شماره‌ی 1 مورد پرورش قرار گرفتند که درصد ماده‌های بارور و تعداد تخم آنها در نسل پنجم دارای افزایش قابل ملاحظه‌ای بود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effects of three artificial diets on biological characteristics of the carob moth, Ectomyelois ceratoniae (Lep.: Pyralidae)

نویسنده [English]

  • S. Ghavami
چکیده [English]

Crob Moth, Ectomyelois ceratoniae is the most important pest of pomegranate in Iran. During 2001-2002, the growth period of this species was studied on three artificial, semi-artificial and natural diets in the laboratory condition, 27 ± 1°C, 75 ± 5% R.H. and photoperiod of 16: 8 (L: D) hours. The components of these diets were: 1- soybean pert 30 gr., soybean oil 5 ml., yeast 3 gr., formaldehyde 1 ml., beetroot molasses 20 ml., antioxidant 1 gr., pomegranate fruit (oven-dried) 20 gr. and water 50 ml., 2- soybean pert 30 gr., soybean oil 5 ml., yeast 3 gr., formaldehyde 1 ml., beetroot molasses 20 ml., NaCl 1 gr., FeSo4 2.5 gr., rice bran 10 gr., antioxidant 1 gr., wheat germ 10 gr. and water 50 ml., 3- soybean pert 30 gr., soybean oil 5 ml., yeast 3 gr., formaldehyde 1 ml., beetroot molasses 20 ml., antioxidant 1 gr., pomegranate fruit (freeze-dried) 20 gr. and water 50 ml., and 4- pomegranate (the natural diet of the pest used as the control treatment). The shortest period of larval, pupal and adult stages was on the diet 1, and the longest period of these stages was on the diet 2. The shortest and longest adult longevity was seen on the diets 2 and 1 respectively. The lowest and highest sex ratios were recorded for the diets 1 and 2 respectively. The larvae were successfully reared for five generations on the diet 1, which the percentage of fertile females and the number of eggs increased considerably in the fifth generation.

کلیدواژه‌ها [English]

  • mass rearing
  • artificial diet
  • Ectomyelois ceratoniae