Authors
Abstract
Keywords
Article Title [Persian]
Authors [Persian]
انتخاب غذا در جانوران همهچیزخوار عمدتاً بستگی به کیفیت آن از جمله اندازه و تعادل مواد تشکیل دهنده و همچنین در دسترس بودن غذای مورد نظر دارد. در این پژوهش ما در پی بررسی این موضوع بودیم که در چه حالت و به چه منظور تریپس پیاز، Thrips tabaci Lindeman، از تخم رقیب خود، کنهی تارتن دولکهای، Tetranychus urticae Koch (Acari: Tetranychidae)، تغذیه میکند. آیا هنگامی که غذای کمکی دیگری نیز در دسترس باشد، باز هم تریپس پیاز از تخمهای کنهی تارتن دولکهای تغذیه خواهد کرد؟ بدین منظور برگ خیار به تنهایی و برگ خیار به اضافهی منابع پروتئینی (گردهی ذرت، تخم کنه، مخلوطی از گردهی ذرت و تخم کنه) به عنوان غذاهای کمکی در اختیار تریپس پیاز قرار داده شد. نتایج نشان داد که منابع پروتئینی اعم از گیاهی و یا جانوری باعث بهبود فاکتورهای زیستی در تریپس پیاز شد؛ ولی در مقام مقایسه، گرده تأثیر بهتری نسبت به تخم کنهی تارتن دولکهای داشت. گردهی ذرت در مقایسه با تخم کنهی تارتن دولکهای طول دورهی رشد را کاهش و جمعیت تریپس پیاز را افزایش داد. زمانی که جیرهی غذایی شامل تخم کنهی تارتن دولکهای و گرده به طور توأم بود، تریپس پیاز از هر دو تغذیه کرد. گرچه تخم کنهی تارتن دولکهای نسبت به گرده از ارزش غذایی کمتری برای تریپس پیاز برخوردار است، ولی باز هم در اینحالت تریپس از تخم کنهی تارتن دولکهای تغذیه میکرد که به نظر میرسد این رفتار تغذیهای بیشتر به منظور حذف رقیب باشد. در کل این بررسی نشان میدهد برگ خیار همراه با مکملهای پروتئینی از ارزش غذایی بالاتری برای تریپس برخوردار است که باعث بهبود بعضی از فاکتورهای زیستی در حشره شده و بنابراین تأثیر مثبتی بر دینامیسم جمعیت آن در نسلهای بعدی خواهد داشت.
Keywords [Persian]
Send comment about this article