کارایی گاز ازن در کنترل شب‌پره آرد، (Lep.: Pyralidae) Ephestia kuehniellaو تأثیر آن در کیفیت کشمش

نویسندگان

1 گروه حشره‌شناسی و بیماری‌های گیاهی پردیس ابوریحان دانشگاه تهران.

2 گروه صنایع غذایی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.

چکیده

ازن یک اکسیدکننده بسیار قوی است که توانایی کشتن حشرات و میکروارگانیسم‌های مضر را دارد. در این تحقیق از گاز ازن برای کنترل لارو شب­پره آرد (Ephestia kuehniella Zeller.) در کشمش صادراتی استفاده شد. واحد‌های آزمایشی شامل 50 گرم کشمش بود که با لارو سن پنج شب‌پره آرد آلوده شدند و داخل یک لوله پلاستیکی که دو سر آن با پارچه توری پوشانیده شد بود، قرار داشتند. این واحد‌های آزمایشی با سه غلظت 2، 3 و 5 پی‌پی‌ام گاز ازن و برای پنج دوره زمانی 15، 30، 45، 60 و 90 دقیقه در معرض گاز ازن قرار گرفتند. نتایج در تمامی آزمایشات نشان داد، با افزایش مدت زمان قرار گرفتن لاروها در معرض گاز ازن، مرگ­ومیر آن‌ها نیز بیشتر می‌شود. تلفات کامل در غلظت 5 پی­پی­ام و زمان 90 دقیقه به­دست آمد. نتایج به‌دست ‌آمده از تأثیر گاز ازن روی خصوصیات کیفی کشمش نشان داد که در آزمون حسی، افزایش غلظت و زمان تیمار با گاز ازن تأثیر معنی­داری بر روی رنگ، تردی و سفتی کشمش نداشته است ولی بر روی آروما تأثیر معناداری دارد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Efficacy of ozone against Ephestia kuehniella (Lep.: Pyralidae) and on the quality of raisin

نویسندگان [English]

  • R. Mirabi Moghaddam 1
  • R. Sadeghi 1
  • M. Taghizade 2
1 1. Department of Entomology and Plant Pathology, College of Aboureihan University of Tehran, Iran.
2 Department of Food Sciences and Technology, Ferdowsi Universty of Mashhad.
چکیده [English]

Ozone is a powerful oxidant potent agent for killing insects and microorganisms. In this study, ozone gas was used to evaluate the effect of ozone on the mill moth Ephestia kuehniella Zeller (Lep.: Pyralidae) in raisins. The samples of infested raisin (50gr each) with fifth-instar larvae of E. kuehniella were exposed to ozone at three concentrations (2, 3 and 5 ppm) in five different periods (15, 30, 45, 60 and 90 min).The mortality of the larvae was proportional to the exposure time. 100% mortality was observed at 5 ppm of ozone concentration within 90 minutes. There was no adverse effects on raisins in terms of changes of quality, organoleptic properties or color factors, fragility and stiffness during the ozone treatments. But ozone had negative impact on the aroma of raisins.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Ozone
  • Ephestia kuehniella
  • mortality
  • raisin
Ayvaz, A., & Tunçbilek, A. Ş. (2006) Effects of gamma radiation on life stages of the Mediterranean flour moth, Ephestia kuehniella Zeller (Lepidoptera: Pyralidae). Journal of Pest Science 79 (4), 215-222.
Bagheri Zenuz, E. (2007) Stored product pest and management control. Publishing Tehran University. 450 p.
Bonjour, E. L., Opit, G. P., Hardin, J., Jones, C. L., Payton, M. E., & Beeby, R. L. (2011) Efficacy of ozone fumigation against the major grain pests in stored wheat. Journal ofEconomic Entomology 104 (1), 308-316.
Claypool, L. L., & Vines, H. M. (1956) Commodity tolerance studies of deciduous fruits to moist heat and fumigants. Hiluardia 24, 297 - 355.
FAO. (2012) Food and Agricultural commodities production. http://faostate.fao.org/site/339/default.aspx.visited on 2016-02-2.
Fields, P. G., & White, N. D. (2002) Alternatives to Methyl Bromide Treatments for Stored-Product and Quarantine Insects 1. Annual review of entomology 47 (1), 331-359
Iranian National Standards Organization (INSO). (2014) Sensory evaluation methodology for monitoring the performance of a group of panelists little-tips. Standard No. 18294.
Isikber, A. A., Oztekin, S. (2009) Comparison of susceptibility of two stored-product insects, Ephestia kuehniella Zeller and Tribolium confusum to gaseous ozone. Journal of Stored Products Research 45, 159-164.
Keivanloo, E., & Khodaparast, M. H. H. (2014) Effects of low ozone concentrations and short exposure times on the mortality of immature stages of the Indian meal moth, Plodia interpunctella (Lepidoptera: Pyralidae). Journal of Plant Protection Research 54 (3), 267-271.
Kells, S. A., Mason, L. J., Maier, D. E., & Woloshuk, C. P. (2001) Efficacy and fumigation characteristics of ozone in stored maize. Journal of Stored Products Research 37 (4), 371-382.
Kim, J. G., Yousef, A. E., & Dave, S. (1999) Application of ozone for enhancing the microbiological safety and quality of foods: a review. Journal of Food Protection 62 (9), 1071-1087.
Leon, K., Mery, D., Pedreschi, F., & Leon, J. (2006) Color measurement in L* a* b* units from RGB digital images. Food Research International 39 (10), 1084-1091.
Maier, D. E., Hulasare, R., Campabadal, C. A., Woloshuk, C. P., & Mason, L. (2006) Ozonation as a non- chemical stored product protection technology. Alternative Methods to Chemical Control, pp. 773-777. In 9th International Working Conference on Stored Product Protection.
Mendez, F., Maier, D., Mason, L., & Woloshuk, C. (2003) Penetration of ozone into columns of stored grains and effects on chemical composition and processing performance. Journal of Stored Products Research 39 (1), 33-44.
Moghaddasi, R., & Alishahi, M. (2007) Study on the determinants of Iran's share in world agricultural markets. Journal of Agricultural Sciences 13 (1), 21-37.
Navarro, S. 2006. Modified atmospheres for the control of stored-product insects and mites. Chapter 11 in: Insect management for food storage and processing. Second Edition. W. Heaps ed. AACC International, St. Paul.
Rajendran, S., & Muralidharan, N. (2005) Effectiveness of allyl acetate as a fumigant against five stored grain beetle pests. Pest Management Science 61, 97-101.
Richardson, H. H., & Roth, H. (1966) Methyl bromide, ethylene dibromide and other fumigants for control of plum curculio in fruit. Journal of Economic Entomology 59, 1149-1152.
Sadeghi, R. (2015) Effects of ozone on Sitophilus oryzae (Col.: Curculionidae) and Oryzaephilus surinamensis (Col.: Silvanidae) in date, wheat and rice storehouses. Journal of Entomological Society of Iran 34, 29-36.